Számos kutatás igazolja a mértékletes borfogyasztás egészségünkre gyakorolt jó hatásait, és azt is meghatározzák, mennyit fogyasszunk belőle naponta vagy akár hetente (WHO szerint nőknek maximum 250ml, férfiaknak 375ml/nap).
Ritkán esik szó azonban arról, hogy milyen bort is fogyasszunk…
A legfontosabb, hogy minőségi bort – de ami emellett még szintén fontos, hogy lehetőleg vörösbort fogyasszunk. Itt szándékosan nem teszek különbséget szőlő és gyümölcsbor közt!
Miért?
Mert a vörösborban található, és egészségünk szempontjából fontosabb vegyületek a polifenolok, azokon belül is a rezveratrol. Ez utóbbi pedig a szőlő és a gyümölcsök héjában fordul elő, de igen jelentős mennyiségben találjuk például a kakaóban is.
A vörösbor jelentős mennyiségben tartalmaz ezen kívül flavonoidokat és egyéb antioxidánsokat (antioxidáns=oxidáció elleni védelem, szabadgyökök elleni hatás).
A borfogyasztás csökkenti továbbá az LDL – más néven a „rossz koleszterin” – szintjét, ami az érfalak károsodásának egyik okozója.
A vörösbor fogyasztása tehát jótékonyan hat a szív-érrendszer egészségének megőrzésére.
…és a bor élvezeti értékéről még egy szót sem ejtettem
Ajándékcsomag vagy faládás borválogatás? Bármelyik remek választás lesz születésnapi ajándék vagy évfordulós meglepetés gyanánt egyaránt!