A mániánk ez a szőlő, meg a bor… De hát ugye szüret ideje van!  

Sokan és sokszor leírták már, hogy miért is van rengeteg jótékony hatása a mérsékelt (főleg vörös-) borfogyasztásnak. Ezek a jótékony hatások mind a borok polifenol tartalmával függnek össze, mely vegyületek főként a kékszőlő héjában találhatók, és pl. a szőlő színét is adják.

A polifenolok egyik legfontosabb tulajdonsága az antioxidáns (oxidációt gátló, szabadgyökfogó) hatás, mely azt jelenti, hogy képesek a szervezetünkben lévő ártalmas szabadgyökök semlegesítésére.

A több, mint 6000 polifenol vegyület közül az egyik legfontosabb és legtöbbet vizsgált antioxidáns a rezveratrol, melynek bizonyítottan kedvező hatása van az érbelhártya egészségére (és ezzel a keringési rendszerünkre), az idegrendszerre és a májműködésre… Emellett gyulladáscsökkentő hatású, véd a vírusfertőzések és az oxidatív stressz ellen, valamint a vérlemezkék összecsapzódását és a daganatos sejtek növekedését gátló tulajdonsággal rendelkezik.

A “francia paradoxon” nevű jelenséget 1991-ben írta le először egy kutató. Ennek lényege, hogy Franciaországban sokkal kevesebben küzdenek szív- és érrendszeri megbetegedésekkel, mint az Egyesült Államokban, pedig mindkét országban előszeretettel fogyasztanak magas zsírtartalmú ételeket.

Franciaországban azonban a mértéktartó, de rendszeres vörösbor fogyasztással bevitt polifenolok (elsősorban a rezveratrol) képes ellensúlyozni a zsíros ételek (pl. sajtok, vaj, libamáj, stb.) szervezetre kifejtett káros hatásait.

 

Fogyasszunk hát kiváló magyar vörösborokat, de arra figyelve, hogy az említett jótékony hatások csak jó minőségű borok mértéktartó fogyasztása mellett alakulnak ki!

Kosár